Follow us:

Belastingen

Workshop Sturen op Betaalgedrag

De Workshop Betaalgedrag beïnvloeden is voor iedereen die effectiever wil heffen en invorderen. Gericht op praktische maatregelen die de inwoners stimuleren de lokale belastingen te betalen. Door de combinatie van het Nibud en Involon is een unieke workshop ontwikkeld waarbij de gedragingen en interacties van de heffer en de invorderaar aan die van de belastingbetaler worden gekoppeld.
woensdag 26 juni 2024
9.00 - 16.00 uur
1 dag
Utrecht
€ 460,-

Meer weten over wat we doen?

Omschrijving

De schuldenproblematiek in Nederland neemt toe. 2,6 miljoen huishoudens komen moeilijk rond. Lokale belastingen worden niet betaald en invorderingsmaatregelen zijn steeds minder effectief. Hoe komen we in contact met onze doelgroep? En hoe kunnen we inwoners en bedrijven helpen hun lokale belastingen te betalen?

Wat zijn de verschillende psychologische principes die gedrag beïnvloeden, zoals automatisch gedrag, gewoontegedrag, schaarste, kuddegedrag en framing. En hoe kunnen we in het vakgebied van de lokale belastingen gebruik maken van wat we weten over gedrag en betaalgedrag? Welke interventies kun je toepassen en hoe effectief zijn die?

In één 1 dag leer je jezelf en je belastingbetaler beter kennen en krijg je instrumenten in handen waarmee je het betaalgedrag positief kunt beïnvloeden.

 

 

Het programma

Deze opleiding wordt gegeven door Pauline Mulder. Zij is docent bij het Nibud en als financieel coach gespecialiseerd in het maken van financiële plannen als uitgangspunt voor budgetbegeleiding en financiële hulpverlening.

Een greep uit de onderwerpen:

  • Feiten en cijfers
  • Niet-willers en niet-kunners
  • Het (onbewuste) gedrag van de belastingbetaler
  • Het (onbewuste) gedrag van de heffer, invorderaar
  • Kennis en ervaringen vanuit de gedragswetenschappen
  • Effectieve interventies in het belastingproces
  • Mondelinge en schriftelijke communicatie in het belastingproces.

Extra informatie

De opleiding wordt gegeven bij Aristo meeting center Utrecht Lunetten. Deze locatie ligt direct naast het NS-station Utrecht Lunetten.

Het cursusgeld is excl. BTW en inclusief het les- en leermateriaal en een goed verzorgde lunch.

Het lesmateriaal wordt digitaal verstrekt. Daarnaast ontvang je casuïstiek, een link naar de e-learning Geldstress en een voorbereidende huiswerkopdracht.

Bij inschrijving volgt automatisch een bevestiging. Uiterlijk 1 week voorafgaand aan de dag ontvang je een bericht of de dag definitief doorgaat en wordt de factuur verstuurd.

Heb je vooraf vragen, input of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met info@involon.nl.

Docent

Berend heeft zich gespecialiseerd op de publieke en private invordering en de kwijtschelding. Berend beheerst niet alleen de uitvoering van deze processen maar heeft een natuurlijke aanleg voor het signaleren van efficiencyverbeteringen in het proces. Daarbij maakt hij gebruik van zijn ervaringen bij diverse gemeenten en waterschappen. Berend is mededocent van de diplomaopleiding INVORM-i.

Geert-Jan is sinds de oprichting van Involon één van de pijlers van ons Kennis- en Opleidingscentrum. Als docent draagt hij zijn uitgebreide kennis en ervaring van onder meer de (dwang)vordering, kwijtschelding en insolventie over. Niet alleen m.b.t. fiscale geldsommen, maar ook over andere bestuursrechtelijke vorderingen. Persoonlijk, deskundig en scherp. Daarnaast geeft hij adviezen, onder meer op het gebied van vast te stellen beleidsregels, de beleidskeuzes voor de kwijtschelding, het toepassen van de invorderingsrente, het schrijven van een incassovisie, procesinrichting en het uitvoeren van een invorderingsscan.
Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van het formele invorderingsrecht, het insolventierecht en de uitvoeringsregels van de kwijtschelding.

Inschrijven