Belastingen

Workshop Leges 2025

De blended Workshop Leges richt zich op alle relevante aspecten van de leges, zoals de wettelijke basis voor de heffing, de begrippen “dienst” en “opbrengstnorm” en de belangrijkste jurisprudentie. Ook bespreken we de verantwoording van baten en lasten in de begroting en hoe je een berekening van de kostendekking opstelt. Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij de gevolgen van de Omgevingswet.
donderdag 24 april 2025
(Let op! Deze les is klassikaal)
9.00 - 16.00 uur
6 tot 8 uur e-learning, 1 dag klassikaal
Utrecht
€ 970,-

Meer weten over wat we doen?

Omschrijving

De legesproblematiek is complex. Meerdere vakdisciplines zijn direct betrokken bij de leges. Om de leges goed te doorgronden moet je kennis hebben van de fiscale-, financiële- én vaktechnische aspecten. Deze kennis is meestal verspreid over meerdere medewerkers.

Na het volgen van de Workshop Leges heb je volledig inzicht in de verschillende aspecten van de leges. Je leert op welke verschillende wetten de legesheffing is gebaseerd. Ook leer je wat diensten zijn en waarvoor je leges mag heffen en de betekenis en toepassing van de opbrengstnorm.

Je leert ook wat de juridische- en financiële risico’s zijn die samenhangen met de leges. Daarbij speelt de jurisprudentie een grote rol omdat daaruit nieuwe verplichtingen en kaders ontstaan. Naast de risico’s bestaat er ook een grote mate van beleidsvrijheid. Dat gaat bijvoorbeeld over de heffingsmaatstaven in de tarieventabel en de tariefstelling. In het klassikale deel kijken we specifiek naar de verordeningen en tarieventabellen van de deelnemers.

De berekening van de kostendekking wordt in de praktijk als lastig ervaren. Je leert hoe je moet  omgaan met de raming van de kosten en opbrengsten in de begroting. Ook leer je hoe je een berekening van de kostendekking op kunt stellen en welke kosten je wel of niet mag verhalen met leges.

De Workshop Leges is voor iedereen die betrokken is bij de leges, zoals bv. de heffingsambtenaar, de financieel adviseur, de juridisch medewerker en de vergunningverleners.

Het programma

De Workshop Leges bestaat uit een deel e-learning (6 á 8 uur) en een dag klassikale opleiding.

De e-learning behandelt de theorie in 5 blokken:

  1. Het wettelijk kader;
  2. de juridische risico’s;
  3. de beleidsvrijheid;
  4. de legesverordening en tarieventabel;
  5. de berekening van de kostendekking.

 

Deze blokken kun je plaats- en tijdonafhankelijk volgen en in eigen tempo. De e-learning bestaat uit teksten, voorbeelden, achtergrondinformatie, opdrachten en verwijzingen naar relevante documenten en jurisprudentie. Tussendoor worden vragen gesteld en aan het eind van iedere module kun je een zelftest maken. De tijdsbesteding voor het volledig doorlopen van de e-learning is maximaal een dag.

Tijdens de klassikale bijeenkomst is er ruimte voor alle vragen die er zijn na het doorlopen van de e-learning en gaan we vooral met de praktijk aan de slag door casuïstiek en toepassing. We kijken dan ook naar de legesverordeningen en tarieventabellen van de deelnemende lokale overheden, veel gemaakte fouten en de berekeningen van de kostendekking van de deelnemers.

Extra informatie

Na inschrijving ontvang je binnen 5 werkdagen een login op ons leerplatform. Tot 1 maand na de klassikale opleiding houd je toegang.

De klassikale opleiding wordt gegeven bij Aristo meeting center Utrecht Lunetten. Deze locatie ligt direct naast het NS-station Utrecht Lunetten. Adres: Brennerbaan 150, 3524 BN UTRECHT.

Het cursusgeld is excl. BTW maar inclusief toegang tot het leerplatform van Involon en een goed verzorgde lunch tijdens de klassikale bijeenkomst.

Bij inschrijving volgt automatisch een bevestiging en wordt de factuur verstuurd.

Heb je vooraf vragen, input of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met info@involon.nl.

Docent

Maarten is werkzaam als adviseur en docent bij Involon, waar hij zich heeft gespecialiseerd in leges en overige heffingen. In zijn rol als adviseur heeft hij uitgebreide ervaring opgedaan met diverse adviesopdrachten, met een focus op beleids- en juridische vraagstukken. Dit omvat onder andere het behandelen van bezwaren, het opstellen van verweerschriften en het analyseren van vraagstukken omtrent kostendekking.

Nico is verantwoordelijk voor Advies en het Kenniscentrum. Zijn kennis en ervaring heeft hij opgedaan door advies en interim opdrachten bij lokale overheden op het gebied van heffing en invordering van lokale belastingen. Opdrachten zoals het leidinggeven aan professionals, procesanalyses, organisatieadviezen en het implementeren van verbeteringen.

Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van financieel-juridische vraagstukken, waaronder het harmoniseren van belastingen en kostendekkende heffingen. Ook treedt hij op als docent en coach.

Inschrijven