Belastingen

Workshop beleidsregels heffingen

Elke gemeente, waterschap en belastingsamenwerking moet ze vaststellen: aanwijzingsbesluiten en beleidsregels. Jaarlijks ondersteun ik organisaties bij het opstellen van deze besluiten. Vaak blijkt dat deze actualisatie net op tijd wordt uitgevoerd omdat bijvoorbeeld de heffingsambtenaar toch niet correct is aangewezen. Ter voorkoming van risico’s bij juridische procedures moet je dit gewoon goed regelen.

Meld je snel aan voor deze Workshop op 29 mei 2024

Aanwijzingsbesluiten

De wetgeving verplicht overheden om aanwijzingsbesluiten vast te stellen. Zo vragen de schakelbepalingen in de Gemeente- en Waterschapswet om de heffings- en invorderingsambtenaar aan te wijzen. Ook de medewerkers belast met de heffing en de invordering en de deurwaarders moeten door het college of het dagelijks bestuur worden aangewezen.

Een gemeente voert vaak meer dan tien belastingverordeningen uit en een waterschap gemiddeld zo’n zes verordeningen. Belangrijk is dat voor elke verordening de juiste functionarissen worden aangewezen. Dit geldt ook voor externe bureaus die bij bepaalde processen ondersteunen, zoals de taxateur, de belastingcontroleur en de belastingdeurwaarder. Als overheid loop je een groot risico bij juridische procedures als deze functionarissen niet correct zijn aangewezen.

Beleidsregels

Voor de uitvoering van gemeente- en waterschapsbelastingen moeten beleidsregels vastgesteld worden. Zo vragen verschillende wetten om de beleidsregel aanwijzen van belastingplichtige in keuzesituaties in te voeren. Ook meerdere uitspraken van de rechtbank laten zien dat het belangrijk is om deze beleidsregel te hebben.

De AWR vraagt om een uitvoeringsregeling. Verder is ook de beleidsregel ambtshalve vermindering van belang, evenals de beleidsregel bestuurlijke boeten en voor regels voor de proceskostenvergoeding. Als ik word ingehuurd voor het actualiseren van deze beleidsregels dan breng ik deze samen in de Leidraad Heffing. Overzichtelijk voor zowel de belastingplichtige als de belastingheffer.

Workshop beleidsregels heffingen

Tijdens deze workshop neem ik je mee in de wetgeving over aanwijzingsbesluiten en beleidsregels. Vervolgens komen de meest gemaakte fouten aan de orde, waarmee je een checklist hebt voor het controleren van je eigen besluiten. Daarna gaan we samen oefenen met het opstellen van het aanwijzingsbesluit en de leidraad heffing.

Huib is als adviseur vooral in-house actief bij onze opdrachtgevers. Vanuit zijn gemeentelijke ervaring en als adviseur & interim-manager op het gebied van de lokale belastingen heeft hij veel verschillende opdrachten uitgevoerd. Voorbeelden zijn beleidsadviezen, procesanalyses, organisatieadviezen, AVG-adviezen, begeleiden van afdelingen belastingen voor ISO- certificering en BAG-projecten.
Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van beleidsvraagstukken en het materiële belastingrecht. Ook adviseert hij bij de toetreding van gemeenten tot een overkoepelende belastingorganisatie of na een gemeentelijke herindeling.

Gerelateerde artikelen

Basisregistraties
Belastingen
Heldere communicatie aan de lijn : het belang van telefonische vaardigheden in de WOZ, heffing en invordering

In het contact tussen gemeenten en inwoners is een telefoongesprek vaak het eerste én belangrijkste persoonlijke contactmoment. Zeker binnen de afdelingen Belastingen. Hier worden niet alleen vragen beantwoord over de WOZ, heffing, invordering...

Belastingen
Gratis webinar: Benchmark rioolheffing 2025

Involon heeft voor het tweede jaar op rij een benchmark gehouden naar alle verordeningen rioolheffing in Nederland. De rioolheffing is volgens de Hoge Raad “ruw vormgegeven”. Dit betekent dat de wet aan de...

Belastingen
Nieuw bij Involon: Telefoontraining

Voor de heffing en invordering van lokale belastingen is klantcontact heel belangrijk. In alle stadia van de belastingprocessen ontstaat mondeling klantcontact. Voorbeelden zijn vragen over de WOZ-waarde, een verzoek om kwijtschelding, een reactie...

Belastingen
Vroegsignalering vanuit belastingen. Doen!

Vroegsignalering is het tijdig herkennen van signalen die kunnen wijzen op (potentiële) problemen bij individuen of gezinnen. Dit kan betrekking hebben op financiële problemen, gezondheidsproblemen, opvoedingsvraagstukken of andere sociale en maatschappelijke kwesties. Het...