De Kennisgroep Successiewet van de belastingdienst heeft een vraag beantwoord over de waardering van een woning ingeval de WOZ-waarde materieel bezien te hoog is vastgesteld, maar waarbij formeel geen vermindering van de WOZ-beschikking volgt
De casus: een woning behoort tot de nalatenschap en de erfgenamen zijn van mening dat de waarde voor het jaar van overlijden te hoog is vastgesteld. De bezwaartermijn is echter verstreken en daarmee is de WOZ- waarde onherroepelijk komen vast te staan. Uit een nadere taxatie blijkt dat de waarde inderdaad te hoog is vastgesteld, maar niet meer dan 20% lager had moeten zijn. De oorspronkelijke waarde blijft in stand. Er volgt geen herziene WOZ- beschikking. Belanghebbende kan aanspraak maken op de WOZ- waarde na het overlijdensjaar, maar die blijkt hoger te zijn.
Voor de toepassing van de successiewet kan niet worden aangesloten bij de lagere waarde, indien hiervoor niet een WOZ-beschikking is afgegeven. De successiewet kent een expliciete verwijzing naar de Wet WOZ en biedt geen ruimte voor individueel maatwerk. De inspecteur is dus niet gerechtigd om zelfstandig een lagere waarde vast te stellen.
De erfgenamen kunnen wel de gemeente verzoeken tot een nieuwe belanghebbende beschikking op basis van artikel 26 lid 1 letter a, of letter b. uit eigen beweging een nieuwe voor bezwaar vatbare beschikking afgeven. Bron: KG:063:2023:31 Waardering woning met te hoge WOZ-beschikking – Kennisgroepen (belastingdienst.nl)
Ik zou iedere heffingsambtenaar willen adviseren in een dergelijk geval de belanghebbende te wijzen op deze mogelijkheid en uit eigen beweging een nieuwe beschikking afgeven!