Belastingen

Vroegsignalering vanuit belastingen. Doen!

Vroegsignalering is het tijdig herkennen van signalen die kunnen wijzen op (potentiële) problemen bij individuen of gezinnen. Dit kan betrekking hebben op financiële problemen, gezondheidsproblemen, opvoedingsvraagstukken of andere sociale en maatschappelijke kwesties. Het doel van vroegsignalering is om escalatie van problemen te voorkomen door vroegtijdig in te grijpen en passende ondersteuning te bieden.

Waarom is vroegsignalering belangrijk?

– Voorkomt verergering van problemen door tijdig hulp in te schakelen.

– Draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor betrokkenen.

– Vermindert de druk op maatschappelijke en zorginstellingen.

– Helpt bij het efficiënter inzetten van middelen en ondersteuning.

Op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is vroegsignalering van schulden op basis van signalen door derden een wettelijk taak voor gemeenten. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benaderen gemeenten bewoners met betaalachterstanden proactief om hen hulp aan te bieden.

Daarnaast biedt de Wgs de mogelijkheid tot experimenten, waarmee ook andere schuldeisers een grondslag kunnen krijgen om (tijdelijk) signalen over betalingsachterstanden te delen met gemeenten. Op basis hiervan hebben 10 gemeenten deelgenomen aan een experiment om te onderzoeken of een enkelvoudig signaal van gemeentebelastingen een effectieve indicator is bij vroegsignalering van schulden.

Dit experiment is ingegaan op 1 januari 2022 en heeft gelopen tot 31 december 2024. Onlangs is de evaluatie van het experiment verschenen. In de evaluatie wordt ingegaan op ondermeer de cijfers, de praktische knelpunten tijdens het experiment, ervaringen van medewerker en de resultaten. Ook worden er conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan.

Eén van de conclusie is dat de gezamenlijk afgesproken werkwijze in de praktijk door verschillende gemeenten niet altijd is gevolgd. Dit maakt het lastig om gemeenten onderling te vergelijken en een overkoepelend beeld te schetsen. Het is moeilijk te concluderen of betalingsachterstanden bij gemeentebelastingen een betere indicator vormen voor dreigende (problematische) schulden dan de bestaande signalen. Naar mijn mening een gemiste kans. Het is te betreuren dat het experiment niet eenduidig is opgepakt.

Ik heb ook vragen, zoals hoe het werkveld tegen vroegsignalering aankijkt, wat het beste moment om een betaalachterstand te melden is en wat hebben belastingorganisaties nodig om de vroegsignalering zo effectief mogelijk te kunnen uitvoeren. We moet hierover snel met elkaar in gesprek gaan.

Het ministerie SZW heeft aangegeven dat zij een besluit over signalen van de gemeentelijke belastingen wil nemen na afronding van de evaluatie Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), waarin ook de evaluatie van het experiment wordt meegenomen. Die evaluatie wordt voor de zomer van dit jaar verwacht.

Het invorderen van lokale belastingen kent verschillende uitdagingen. We hebben aan de ene kant een rol bij het invorderen van belastingen. Aan de andere kant hebben we, en in het bijzonder de gemeenten, een taak bij het voorkomen en oplossen van problematische (overheids)schulden. Het uitgangspunt blijft dat mensen de belasting betalen wat ze zijn verschuldigd, zodat draagvlak voor solidariteit wordt geborgd. Het vinden van een juiste balans tussen beide taken is essentieel.

Veel belastingorganisaties helpen mensen met (dreigende) problematische schulden met bijvoorbeeld kwijtschelding, een betalingsregeling en doorverwijzing naar het loket van de schuldhulpverlening, een schuldhulpmaatje of attenderen ze op schuldenwijzer.nl.

Doeltreffendheid en tijdigheid van een wettelijke verankering van vroegsignalering vanuit lokale belastingen is naar mijn mening een verbetering om de effectiviteit en efficiëntie van vroegsignalering te verbeteren. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Wettelijke vroegsignalering vanuit belastingen. Doen!

Gerelateerde opleidingen

Geen gerelateerde opleidingen om weer te geven

Geert-Jan is sinds de oprichting van Involon één van de pijlers van ons Kennis- en Opleidingscentrum. Als docent draagt hij zijn uitgebreide kennis en ervaring van onder meer de (dwang)vordering, kwijtschelding en insolventie over. Niet alleen m.b.t. fiscale geldsommen, maar ook over andere bestuursrechtelijke vorderingen. Persoonlijk, deskundig en scherp. Daarnaast geeft hij adviezen, onder meer op het gebied van vast te stellen beleidsregels, de beleidskeuzes voor de kwijtschelding, het toepassen van de invorderingsrente, het schrijven van een incassovisie, procesinrichting en het uitvoeren van een invorderingsscan.
Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van het formele invorderingsrecht, het insolventierecht en de uitvoeringsregels van de kwijtschelding.

Gerelateerde artikelen

Belastingen
Benchmark leges 2025

Involon heeft een benchmark naar alle legesverordeningen 2025 uitgevoerd. Hierbij ligt de focus op hoofdstuk 2 van de tarieventabel en de kostendekkendheid. In dit artikel delen we de opvallendste bevindingen en tips. Benchmark...

Belastingen
Normbedragen voor de kwijtschelding 2025

Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen moeten aanvragers gegevens verstrekken over o.a. inkomen en bezittingen. Hiermee kan de rechtmatigheid van eventuele kwijtschelding worden getoetst. Een aantal normbedragen die we bij de beoordeling...

Belastingen
Blended Workshop Leges 2025

Involon is verheugd om de lancering van onze eerste blended opleiding aan te kondigen: de Workshop Leges 2025. Deze innovatieve opleiding combineert het beste van zowel digitale als klassikale leermethoden, waardoor deelnemers een flexibele...

Belastingen
Invorderen, een uitdagend vak om te leren

De lokale belastingen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten, waterschappen en provincies, en de daaruit opgerichte samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen (hierna: lokale overheden). Deze belastingen worden met name gebruikt om essentiële...