Belastingen

Tussentijdse evaluatie wet- en regelgeving beslagvrije voet.

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd door schuldeisers. Dit zorgt ervoor dat mensen met schulden die te maken krijgen met beslaglegging op hun inkomen altijd een minimumbedrag overhouden om van te leven.

De wet- en regelgeving is, met name door de inwerkingtreding van Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, per 1 januari 2021 ingrijpend gewijzigd. De berekening is betrouwbaarder en het proces van beslaglegging is zo ingericht dat beslagleggende partijen beter op de hoogte zijn van elkaars beslagen.

Het is de bedoeling dat de gewijzigde nieuwe wet- en regelgeving in 2026 wordt geëvalueerd. Echter, vanwege belangrijke doorgevoerde wijzigingen ná 1 januari 2021 is ervoor gekozen om de wet tussentijdse te evalueren.

Staatssecretaris Participatie en Integratie, Jurgen Nobel, stelt aan de hand van een onderzoek vast dat het nieuwe systeem overwegend een verbetering is. Wel zijn nog een aantal verbeteringen nodig ten aan zien van de informatievoorziening. Bovendien zal worden nagegaan of er beter rekening moet worden gehouden met de kosten van kinderen, waaronder de kosten van de kinderopvang. Maar een hogere beslagvrije voet voor AOW-ers, zoals eerder verwacht, komt er vooralsnog niet.

De bevindingen uit de evaluatie zijn te onderscheiden in een viertal thema’s:
– Balans tussen eenvoud en eenduidigheid tegenover begrijpelijkheid en controleerbaarheid;
– Balans tussen uniforme werkwijze tegenover rekening houden met specifieke omstandigheden;
– Balans tussen de belangen van de schuldeiser en de schuldenaar;
– Coördinatie en ketensamenwerking


Raadpleeg de Kamerbrief voor uitvoerige informatie.

<Kamerbrief Beleidsreactie tussentijdse evaluatie en verdiepend onderzoek Wet Vbvv>

Geïnteresseerd in de theorie en praktijk van de invordering van fiscale geldsommen?

Vanaf 23 oktober starten we weer met de vierdaagse Basiscursus Fiscaal Invorderingsproces.

Daarin behandelen we de wet- en regelgeving, bevoegdheden, mogelijkheden en dagelijkse praktijk van de invordering van (lokale)belastingen. We bespreken onder andere hoe je het invorderingsproces zo efficiënt en goed mogelijk kunt inrichten en op welke wijze je kunt bijdragen aan het oplossen van de schuldenproblematiek.

Voor alle informatie en inschrijving Basiscursus Fiscaal Invorderingsproces

Geert-Jan is sinds de oprichting van Involon één van de pijlers van ons Kennis- en Opleidingscentrum. Als docent draagt hij zijn uitgebreide kennis en ervaring van onder meer de (dwang)vordering, kwijtschelding en insolventie over. Niet alleen m.b.t. fiscale geldsommen, maar ook over andere bestuursrechtelijke vorderingen. Persoonlijk, deskundig en scherp. Daarnaast geeft hij adviezen, onder meer op het gebied van vast te stellen beleidsregels, de beleidskeuzes voor de kwijtschelding, het toepassen van de invorderingsrente, het schrijven van een incassovisie, procesinrichting en het uitvoeren van een invorderingsscan.
Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van het formele invorderingsrecht, het insolventierecht en de uitvoeringsregels van de kwijtschelding.

Gerelateerde artikelen

Belastingen
Actualiteitendagen Invordering – Leer van Bouke Velzen

Op de Actualiteitendagen Invordering staat de nieuwste wet- en regelgeving rondom de invordering centraal. Deze dag is speciaal ontworpen voor medewerkers van overheidsorganisaties die te maken hebben met het invorderingsproces van lokale belastingen....

Belastingen
Stimuleer efficiënter betaalgedrag in uw gemeente

Het innen van lokale belastingen kan een uitdaging zijn voor veel overheidsorganisaties. Medewerkers die betrokken zijn bij het heffen en invorderen van deze belastingen spelen een cruciale rol in het goed functioneren van...

Belastingen
Leges voor niet verleende vergunning zijn terecht

De heffingsambtenaar heeft belanghebbende een aanslag leges van € 6.916,20 opgelegd voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een vrijstaande woning. Het college van...

Belastingen
De derde dinsdag van september

Op 13 september heeft het kabinet haar regeerprogramma gepresenteerd en afgelopen dinsdag volgde de troonrede. Als eerste onderwerp in het regeerprogramma wordt ‘Bestaanszekerheid en koopkracht’ aangedragen. Onder andere komt het onderwerp problematische schulden...