Belastingen

Kwijtschelding – vrijstelling oudedagsvoorziening

De kwijtscheldingsregeling voor particulieren, zoals opgenomen in de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990, is per 31 augustus 2024 gewijzigd.

Artikel 12, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 definieert voor de kwijtschelding het begrip vermogen en vanaf het tweede lid worden de vermogensvrijstellingen aangegeven.

Aan het tweede lid is een nieuwe vrijstelling (letter H) toegevoegd: “een oudedagsvoorziening in de vorm van een levens- of spaarverzekering of lijfrente voor zover deze niet bovenmatig is”.

In het beslagrecht stelt de Ontvanger zich terughoudend op als het gaat om verhaal op een polis van levens- of spaarverzekering of lijfrente. Hieromtrent zijn beleidsmatige bepalingen opgenomen in artikel 14.4.9 van de Leidraad Invordering.

De terughoudendheid in het beslagrecht is nu, voor zover het gaat om de niet bovenmatige oudedagsvoorziening, ook van toepassing bij de beoordeling van een verzoek om kwijtschelding.

De praktijk van lokale belastingorganisaties laat zien dat bij de aanvraag van kwijtschelding in het algemeen geen vragen worden gesteld over een oudedagvoorziening in de vorm van een verzekering of lijfrente. Slechts incidenteel worden aanvullende gegevens opgevraagd. We kunnen daarom stellen dat deze wijziging geen directe gevolgen heeft voor de uitvoering. Voor het besluit en de toelichting (Staatscourant 2024-27603) klik hier.

Geert-Jan is sinds de oprichting van Involon één van de pijlers van ons Kennis- en Opleidingscentrum. Als docent draagt hij zijn uitgebreide kennis en ervaring van onder meer de (dwang)vordering, kwijtschelding en insolventie over. Niet alleen m.b.t. fiscale geldsommen, maar ook over andere bestuursrechtelijke vorderingen. Persoonlijk, deskundig en scherp. Daarnaast geeft hij adviezen, onder meer op het gebied van vast te stellen beleidsregels, de beleidskeuzes voor de kwijtschelding, het toepassen van de invorderingsrente, het schrijven van een incassovisie, procesinrichting en het uitvoeren van een invorderingsscan.
Vakinhoudelijk liggen zijn expertises op het gebied van het formele invorderingsrecht, het insolventierecht en de uitvoeringsregels van de kwijtschelding.

Gerelateerde artikelen

Belastingen
Update 9 januari 2025 Leesbare Leidraad Invordering

De ‘Leesbare leidraad invordering´ heeft de afgelopen weken enorme belangstelling gewekt bij lokale belastingorganisaties. Het belang van een helder en begrijpelijk beleid wordt breed onderschreven. Het probleem De huidige leidraad invordering, die grotendeels...

Belastingen
De Wet Herwaardering Proceskostenvergoedingen is geen discriminatie

Actualiteit: Op 1 januari 2024 trad de Wet herwaardering proceskostenvergoedingen in werking, met als doel het tegengaan van misbruik van proceskostenvergoedingen in WOZ- en bpm-zaken door no-cure-no-pay-gemachtigden. De wet introduceert een lager vergoedingstarief...

Belastingen
Wijzigingen invordering en kwijtschelding 1 januari 2025

Normbedragen kwijtscheldingHet bruto wettelijk minimumloon per 1 januari 2025 is vastgesteld op € 2.191,80 per maand, exclusief vakantiegeld. In verband hiermee wordt het nettominimum-loon, als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet, per...

Belastingen
Tarieven Kostenwet 2025

In de ‘Kostenwet Invordering Rijksbelastingen’ (de Kostenwet) zijn tarieven voor vervolgingsactiviteiten opgenomen. Deze tarieven dienen als dekking voor de kosten van vervolgingsmaatregelen die moeten worden genomen om belastingschuldigen die nalatig zijn met betrekking...