De lokale belastingen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten, waterschappen en provincies, en de daaruit opgerichte samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen (hierna: lokale overheden). Deze belastingen worden met name gebruikt om essentiële voorzieningen zoals infrastructuur, afvalverwerking, de leefomgeving, waterkwaliteit en waterbeheer te financieren.
Het invorderingsproces van lokale belastingen speelt een belangrijke rol in het handhaven van de financiële stabiliteit van de lokale overheden en het waarborgen van een eerlijke verdeling van lasten binnen de samenleving.
Het invorderen van lokale belastingen kent verschillende uitdagingen. Lokale overheden hebben enerzijds een rol bij het invorderen van hun belastingen. Anderzijds hebben zij, en in het bijzonder de gemeenten, een taak bij het voorkomen en oplossen van problematische (overheids)schulden. Het uitgangspunt blijft dat mensen de belasting betalen wat ze zijn verschuldigd, zodat draagvlak voor solidariteit wordt geborgd.
Het vinden van een juiste balans tussen beide taken is essentieel. Hetzelfde geldt voor een juiste balans tussen de inzet van de invorderingsinstrumenten. Administratieve dwanginvordering en/of inzet van de belastingdeurwaarder aan de ene kant en voldoende mogelijkheden voor maatwerk en keuzemogelijkheden voor mensen met schulden aan de andere kant.
Het innen van lokale belastingen is een complex proces dat zowel eerlijk als effectief moet verlopen. Daarnaast spelen juridische en administratieve aspecten een rol. Wet- en regelgeving rondom belastinginning is niet eenvoudig en moet zorgvuldig worden nageleefd. En lokale overheden werken vaak samen met externe invorderingskantoren waarbij – voor een rechtvaardige en efficiënte werkwijze – zorgvuldige afstemming noodzakelijk is.
Ben je nieuw in de wereld van belastinginning of wil je jouw kennis opfrissen? Dan is onze vierdaagse Basiscursus Fiscaal invorderingsproces precies wat je nodig hebt.
Een greep uit de onderwerpen:
– de basis van gemeentelijke belastingen en hoe invordering werkt;
– handige communicatietechnieken voor contact met belastingschuldige;
– de functionarissen en hun taken en bevoegdheden;
– welke wettelijke regels en procedures van toepassing zijn;
– hoe je effectief omgaat met betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen;
– de mogelijkheden voor de dwanginvordering (administratief of inzet van de deurwaarder).
We bespreken onder andere hoe je het invorderingsproces zo efficiënt en goed mogelijk kunt inrichten en op welke wijze je kunt bijdragen aan het oplossen van de schuldenproblematiek.
Daarnaast behandelen we belangrijke interventies zoals de kwijtschelding, het uitstel van betaling, de aansprakelijkstelling en schuldhulp en insolventie.
De cursus wordt gegeven in Utrecht op dinsdag 6 mei, 20 mei, 3 juni en 17 juni 2025.
Voor meer informatie en inschrijving https://involon.nl/opleidingen. Of je neemt contact met ons op, 024 64 85 900 of info@involon.nl.