De gemeentelijke heffingen stijgen in 2024 naar 13,3 miljard. Dat is een stijging van 8,5% ten opzichte van de 12,2 miljard in 2022. Sinds 2007 zijn de heffingen niet zo hard gestegen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de gemeentelijke begrotingen 2024.
De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de parkeergelden zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Deze vier heffingen zijn in 2024 goed voor 85,1 procent van de begrote heffingsopbrengsten.
Voor 2024 hebben de Nederlandse gemeenten 5,5 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot. Dit is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Van de vier grote steden stegen de ozb-opbrengsten in Rotterdam het sterkst met 13,4 procent. In Amsterdam (ruim 5 procent), Den Haag (ruim 5 procent) en Utrecht (bijna 7 procent) was de stijging van de ozb-opbrengsten lager dan gemiddeld in Nederland. De inkomsten uit de onroerendezaakbelasting behoren tot de algemene middelen van een gemeente en zijn derhalve vrij besteedbaar.
Bijna een vijfde van de begrote heffingsopbrengsten betreft de afvalstoffenheffing. In 2024 stijgt de verwachte opbrengst van de afvalstoffenheffing met 6,3 procent. De opbrengst uit de rioolheffing neemt toe met 6,6 procent. De stijging van de opbrengsten hangt samen met de gestegen kosten van het onderhoud en beheer van de riolering en de afvalverwerking. Daarnaast spelen zaken als de toename van het aantal gebouwen en mogelijk het klimaatbestendig maken van de riolering mee. De opbrengsten uit de afvalstoffenheffing en de rioolheffing niet vrij besteedbaar en mogen niet hoger zijn dan de kosten van de afvalverwerking en de riolering.
De begrote opbrengst van parkeerheffingen stijgt in 2024 naar verwachting met bijna 11 procent tot ruim 1,3 miljard euro. De stijging van 130 miljoen euro voor alle gemeenten tezamen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Amsterdam (+39,4 miljoen euro), Rotterdam (+37,3 miljoen euro) en Utrecht (+14,2 miljoen euro). Vaak ligt de uitbreiding van het gebied waar betaald parkeren of een vergunningplicht geldt hieraan ten grondslag.
De opbrengsten van de secretarieleges stijgt met meer dan 52 procent naar 328 miljoen. Dit is een stijging van 52,1 procent. Dit wordt vooral veroorzaakt door een toeneming van het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten, doordat de geldigheidsduur in 2014 is aangepast van 5 naar 10 jaar.
De gemeenten verwachten in 2024 voor 538 miljoen euro aan opbrengsten uit de toeristenbelasting binnen te halen. Een stijging met 110 miljoen, De overige belastingen die gemeenten heffen blijven nagenoeg gelijk.
Met de stijging wordt de inflatie gecorrigeerd, maar wordt wellicht ook alvast een voorschot genomen op de financieel lastige jaren die voor ons liggen.
Bron: CBS