Begin dit jaar heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een toelichting gegeven op de wijzigingen van de zelfevaluatie BAG. De ENSIA van 2024 is flink op de schop gegaan. Dit geldt niet alleen voor de vragen, maar ook voor de puntentelling. Door vragen te specificeren en de puntentelling hierop aan te passen zorgt de zelfevaluatie voor een beter inzicht in de eigen administratie. De nieuwe ENSIA is nu beschikbaar om in te vullen.
In het verleden werden sommige vragen algemeen gesteld, zoals “worden alle BAG-objecten en attributen geregistreerd volgens de kwaliteitseisen die gesteld zijn in de catalogus BAG 2018”. Er was dan alleen een optie ja of nee. Bij dit soort vragen werd dus of alle punten gescoord of geen punten gescoord. Vanaf dit jaar is deze vraag gespecificeerd naar de verschillende objecten en attributen. Hierdoor worden er ook punten toegekend als een gedeelte voldoet aan de kwaliteitseisen van de catalogus. Des te meer attributen wel conform de catalogus zijn geregistreerd, des te hoger de score.
Een belangrijke verandering in de ENSIA is de aansluiting met de Basisregistratie Personen, de Basisregistratie Grootschalige Topografie en de Basisregistratie WOZ. Per aansluiting zijn definities gegeven waarvoor punten worden gegeven. Hierdoor wordt er meer samenhang in beheer afgedwongen. De BAG-beheerder wordt hiermee wel afgerekend hoe goed de samenwerking is met de beheerders van de andere basisregistraties. Dit zal voor menig BAG-beheerder als oneerlijk worden gevoeld. Als de WOZ of BGT-afdeling zijn werk niet goed doet, krijgt de BAG-beheerder een lagere score bij zijn ENSIA.
Het is mijn inziens juist een stap in de goede richting. De BAG is geen zelfstandige registratie en het college is verantwoordelijk voor veel onderdelen in het stelsel van basisregistraties. Het zou nog beter zijn als er een apart onderdeel komt binnen de ENSIA waarin de samenhang van het hele stelsel van basisregistraties wordt geëvalueerd. Er kan dan één vragenset komen voor bijvoorbeeld de werking van de BAG-WOZ-koppeling in plaats van dat er vragen worden gesteld bij de ENSIA BAG en de voortgangsrapportage Waarderingskamer. Dit maakt het inzicht beter, maar zorgt ook voor minder werk bij het invullen van de rapportages.
Tot 2023 was het mogelijk om in totaal 140 punten te halen in de ENSIA. Vanaf 2024 is 140 punten het minimale aantal punten dat nodig is om een positieve score te bepalen. In totaal zijn er nu 185 punten. Het is 1 juli geweest en het is verstandig om de vragenlijst in te vullen. Het wordt dan snel inzichtelijk hoe de gemeente er voor staat en wat er nog hersteld moet worden in de komende maanden.
Meer weten over alle ins en outs van de BAG? Klik hier voor meer info over deze opleiding die weer start op 30 september 2024.