Belastingen

De kwijtscheldingscheck voor burgers, gemeenten en hulpverleners: een nieuwe oplossing, ontwikkeld in co-creatie met Bizzomate

Een slimme oplossing voor burgers, gemeenten en hulpverleners

De Kwijtscheldingscheck is een oplossing, ontwikkeld in co-creatie door Involon en Bizzomate, die het proces van kwijtschelding eenvoudiger en efficiënter maakt. De tool biedt burgers direct inzicht in hun kansen op kwijtschelding en helpt gemeenten in de informatieverstrekking aan burgers en hulpverleners.

Hoe werkt de Kwijtscheldingscheck?

Met de Kwijtscheldingscheck kunnen burgers zonder DigiD-inlog en door slechts 8 vragen te beantwoorden inschatten of zij in aanmerking komen voor kwijtschelding. De resultaten worden gepresenteerd via een duidelijk stoplichtsysteem:

  • Groen: Grote kans op kwijtschelding.
  • Oranje: Mogelijk kans op kwijtschelding.
  • Rood: Geen kans op kwijtschelding.

Deze laagdrempelige aanpak vereenvoudigt het aanvraagproces en helpt burgers om direct inzicht te verkrijgen.

Wat maakt de tool uniek?

De Kwijtscheldingscheck is ontworpen met zowel burgers als gemeenten in gedachten. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Gemak
    De tool kan eenvoudig worden aangepast aan nieuwe normen en beleidskeuzes per gemeente;
  • Integratie
    De Kwijtscheldingscheck is een stand-alone tool die zonder complexe integraties moeiteloos wordt opgenomen in gemeentelijke websites. Dit biedt een naadloze gebruikerservaring;
  • Privacy
    De tool slaat geen persoonsgegevens op, waardoor maximale veiligheid en privacy voor gebruikers worden gegarandeerd;
  • Gebruiksvriendelijkheid
    Met eenvoudig geformuleerde vragen en een intuïtieve interface is de tool toegankelijk voor een brede doelgroep. Deze oplossing voldoet aan de eisen van de WCAG.

Voor wie is de tool bedoeld?

De Kwijtscheldingscheck is ontworpen om verschillende doelgroepen te ondersteunen. Voor burgers verlaagt de tool de drempels om kwijtschelding aan te vragen. Het eenvoudige proces biedt snel duidelijkheid, waardoor tijd wordt bespaard en onzekerheid wordt voorkomen.
Gemeenten profiteren van de Kwijtscheldingscheck doordat voornamelijk kansrijke aanvragen worden aangeleverd, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook waardevolle inzichten oplevert uit de niet-herleidbare aanvraagdata.

Daarnaast biedt de tool ook voordelen voor hulpverleners, zoals bewindvoerders en schuldhulpverleners. Zij kunnen de Kwijtscheldingscheck gebruiken om cliënten efficiënter te ondersteunen, terwijl privacy gewaarborgd blijft. Hiermee zorgt de tool voor een win-win situatie voor alle betrokkenen.

De Kwijtscheldingscheck: Minder drempels, meer efficiëntie

Veel burgers die recht hebben op kwijtschelding vragen deze niet aan door onwetendheid of drempels in het aanvraagproces. Tegelijkertijd kampen gemeenten met een hoge administratieve last binnen het kwijtscheldingsproces. De Kwijtscheldingscheck biedt een oplossing voor beide uitdagingen: het ondersteunt burgers bij het nemen van de juiste stappen en helpt gemeenten om efficiënter te werken.

De Kwijtscheldingscheck laat zien hoe slimme digitalisering processen kan transformeren en waarde kan creëren voor zowel individuele gebruikers als publieke organisaties. Een innovatieve tool die eenvoud en impact samenbrengt.

Informatie & Contact

Interesse of vragen? Neem contact met ons op, of bel 024 64 85 900.

David is commercieel directeur bij Involon. Hij is uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen op het gebied van basisregistratie, belastingen en financiën. U kunt bij hem terecht voor al onze diensten, ongeacht of het gaat over advisering, detachering, opleidingen of een combinatie daarvan.
David heeft hart voor de publieke zaak en heeft jarenlang gewerkt in uw en ons vakgebied. Hij kan als geen ander uw vraag aanscherpen, zodat wij u de meest passende aanbieding kunnen doen.

Gerelateerde artikelen

Belastingen
Update 9 januari 2025 Leesbare Leidraad Invordering

De ‘Leesbare leidraad invordering´ heeft de afgelopen weken enorme belangstelling gewekt bij lokale belastingorganisaties. Het belang van een helder en begrijpelijk beleid wordt breed onderschreven. Het probleem De huidige leidraad invordering, die grotendeels...

Belastingen
De Wet Herwaardering Proceskostenvergoedingen is geen discriminatie

Actualiteit: Op 1 januari 2024 trad de Wet herwaardering proceskostenvergoedingen in werking, met als doel het tegengaan van misbruik van proceskostenvergoedingen in WOZ- en bpm-zaken door no-cure-no-pay-gemachtigden. De wet introduceert een lager vergoedingstarief...

Belastingen
Wijzigingen invordering en kwijtschelding 1 januari 2025

Normbedragen kwijtscheldingHet bruto wettelijk minimumloon per 1 januari 2025 is vastgesteld op € 2.191,80 per maand, exclusief vakantiegeld. In verband hiermee wordt het nettominimum-loon, als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet, per...

Belastingen
Tarieven Kostenwet 2025

In de ‘Kostenwet Invordering Rijksbelastingen’ (de Kostenwet) zijn tarieven voor vervolgingsactiviteiten opgenomen. Deze tarieven dienen als dekking voor de kosten van vervolgingsmaatregelen die moeten worden genomen om belastingschuldigen die nalatig zijn met betrekking...