Minister Keijzer heeft de Eerste Kamer in een brief laten weten dat de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor verbouw wordt uitgesteld. Het is onduidelijk tot wanneer. De Wkb zou moeten leiden tot een toename van de bouwtechnische kwaliteit. Keijzer geeft één belangrijke reden voor het uitstel.
Kosten zijn hoger dan de leges
Het uitgangspunt van de Wkb is dat de toename van de kwaliteit tegen aanvaardbare kosten moet plaatsvinden. Echter, uit onderzoek blijkt dat de kosten van de kwaliteitsborgers voor verbouwprojecten hoger zijn dan de huidige legesheffing door gemeenten. En passant wordt vermeld dat dit wordt veroorzaakt door de bestaande kruissubsidiering van groot naar klein.
Langdurig uitstel.
Keijzer concludeert dat de Wkb in zijn huidige vorm onvoldoende aansluit bij verbouwprojecten. Ze zal verbouw dan ook niet onder gevolgklasse 1 laten vallen totdat duidelijk is dat sprake is van een passende systematiek die leidt tot een betere kwaliteit tegen aanvaardbare kosten. De minister gaat nog een stap verder. De mogelijkheid om via een koninklijk besluit te bepalen dat de uitzondering van verbouw voor gevolgklasse 1 komt te vervallen, zal zij bij eerste gelegenheid schrappen, zodat een eventueel aangepast voorstel opnieuw aan de beide Kamers zal worden voorgelegd voordat het eventueel kan worden ingevoerd.
Van uitstel komt afstel?
Volgens mij een mooi voorbeeld van uitstel komt afstel voor de Wkb voor verbouw. Vanaf het moment dat er sprake is geweest van de Wkb hebben betrokkenen gewezen op het kostenverhogende effect van de Wkb voor de relatief kleine verbouwprojecten. De praktijk van de kruissubsidiering in de leges van groot naar klein is te lang onderschat of niet onderkend. Voor iedereen die wil verbouwen is dit goed nieuws. De leges zijn lager dan de kosten van de private kwaliteitsborgers.
Wkb nieuwbouw blijft bestaan en wordt uitgebreid?
Het gedoe over de invoering van de Wkb roept opnieuw de vraag op wat het nut is van de Wkb. Er kan namelijk niet worden geconcludeerd dat de bouwkwaliteit in Nederland slecht is. Een afstel van de Wkb voor verbouw zal overigens niet leiden tot afstel van de Wkb voor nieuwbouw. Keijzer wil zelfs de gevolgklasse 1 eerder dan gepland uitbreiden met de categorie nieuwbouw van gestapelde fabrieks- of flexwoningen en gaat daarover in gesprek met VNG en bouwbedrijven.
Meer weten over de Leges in relatie tot de Wkb? Volg dan onze workshop Leges. Meer informatie: Workshop Leges 2025 – Involon