Zoals bekend wordt de WOZ-waarde onder meer gebruikt ter bepaling van de maximaal redelijke huurprijs voor sociale huurwoningen.
Op 25 april 2024 is het wetsvoorstel Wet betaalbare huur door de Tweede Kamer aangenomen.
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: “Veel huurders betalen de hoofdprijs voor een woning die dat echt niet waard is. Huurders hebben vaak geen keuze en staan met hun rug tegen de muur. Steeds meer woningen zijn onbereikbaar geworden voor mensen met een middeninkomen. Met de wet Betaalbare huur beschermen we huurders, zorgen we dat een eerlijke huurprijs gegarandeerd is en huren weer betaalbaar wordt voor mensen met een gewoon inkomen.”
Met dit wetvoorstel wordt het woningwaarderingsstelsel uit de sociale huursector verplicht voor de vrije huursector tot een huurwaarde van € 1123. De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het zogenaamde middensegment. Door deze maatregelen gaat de huurprijs van circa 300.000 woningen met gemiddeld € 190,00 per maand omlaag. Dat betekent dat voor al deze woningen geldt dat zij volgens het puntensysteem de maximaal redelijke huur gaan betalen. Waar veel huurders in de sociale sector geen belang hebben bij de WOZ- waarde, omdat zij niet de maximaal redelijke huurprijs betalen, geldt dat voor deze groep niet.
U voelt het al aankomen, door deze wetswijziging wordt de WOZ- waarde van belang voor een nieuwe grote groep huurders. Een huurder die een verzoek doet tot het ontvangen van een WOZ- beschikking, ontvangt een voor bezwaar vatbare beschikking binnen acht weken.
Goed om rekening mee te houden, zodra het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer is aangenomen.